Posted on Jul 27 2013 - 1:37pm by Ashish Kumar

Bravia Engine, Sony’s popular technology for enhancing image and video qualities in phone was first seen in Xperia S and then in many phone. Well first it was Bravia Engine 1 as BE1 and now with the flagship device Xperia V and Z, there it came Bravia Engine 2 as BE2 on it, a much better and improved version of Bravia Engine 1.

Well the then Sony Xperia S, SL, Acro S, Ion and T users are asking for it, well here it comes Bravia Engine 2 for you 🙂 XDA member yash.pranjale86 has done such a great work, thumbs up.

Install Sony Bravia Engine 2 and xLoud on Xperia S,SL,AcroS,Ion,T

xLoud is another feature which is seen in Walkman settings, well it is already available for Xperia S,SL,AcroS,Ion,T yet any other phone brand user can port this 😛

Install Sony Bravia Engine 2 and xLoud on Xperia S,SL,AcroS,Ion,T

Let’s see how to install now Sony Bravia Engine 2 and xLoud on Xperia S,SL,AcroS,Ion,T.

Requirements

  • Phone Required – Xperia S, SL, Acro S, Ion and T. May work on other handsets but not tested yet.
  • ROM – Stock Sony ROM needed, working 100% on them. It may or may not work on other custom ROMs.
  • Android – Android 4.0.4 + version needed.
  • Root Access needed.
  • Working recovery needed. To install recovery refer to below link.

Install CWM Recovery v6.0.3.0 Xperia S SL Jelly Bean LOCKED bootloader

How to Install Sony Bravia Engine 2 and xLoud on Xperia S,SL,AcroS,Ion,T  ?

Download the Sony Bravia Engine 2 and xLoud flahable zip files from given below link.

Download Bravia2.zip ( For Xperia as well as non Xperia  Phones )

Donwload xLoud.zip ( For non Xperia  Phones )

WARNING

Backup your whole system + data via recovery, in case you lost your Bravia Engine, you can restore back.

  1. Download the Bravia Engine 2 zip file from above link or in case you also want xLoud, download it also.
  2. Store it on your SD card / internal memory of phone.
  3. Reboot into recovery.
  4. Install “Bravia2.zip” from SD card.
  5. Reboot device.

Done 🙂 we are done installing Sony Bravia Engine 2 and xLoud on Xperia S,SL,AcroS,Ion,T . Please report back in case you are not able to install it, or don’t see Bravia Engine 2 on your device in display settings.

ERROR of 2 Bravia Engines installed at the same time ?

Did you get any error like both Bravia Engine 1 and Bavia Engine 2 are simultaneously showing up on your phone, Check below image.

ERROR of 2 Bravia Engines installed at the same time on Xperia S

Solution

If you are also facing an issue stated above, then please try this solution.

  • Go to build.prop file. 
  • Find these lines…These are for Bravia Engine 1

ro.service.swiqi.supported=true
persist.service.swiqi.enable=1

  • Remove the above mentioned lines from your build.prop file and check whether these below mentioned lines are present or not. Below lines are for Bravia Engine 2.

ro.service.swiqi2.supported=true
persist.service.swiqi2.enable=1

  • Reboot your device after removing codes for BE 1. 

Now check whether both Bravia Engines still there or not.

If it is still there, then proceed as

  • Now check if you have this code written 2 times in build.prop file. Delete one set of similar line from the build.prop file. Save it, Reboot device and Check again.

### Pimp my Rom : BRAVIA Engine 2 ro.service.swiqi2.supported=true persist.service.swiqi2.enable=1

### Pimp my Rom : BRAVIA Engine 2 ro.service.swiqi2.supported=true persist.service.swiqi2.enable=1

  • You may find Both Bravia Engine still, if yes then look for another code of BE 1. Delete this set of code also and now reboot for 3-5 times in a row. Now check if you still have both BE or not.

Bravia Engine 1 ro.service.swiqi.supported=true persist.service.swiqi.enable=1

After doing above mentioned steps, users have been able to use only Bravia Engine 2, let us know if it worked for you or not…

Now click some photos or view photos with and without Bravia Engine 2, do you see any difference, post your views.

Please comment back reporting your changelog, whether it worked or not…Post your photos with Bravia Engine 2 on and off…

[ via – XDA ]





About the Author

Co-Founder & Senior Editor at GizmoBolt.com and founded Android Gyan back in July 2011. Currently pursuing his B.Tech from IIT Roorkee. He loves photography and travelling and is always open for discussions and communication regarding start-ups, marketing, branding, and gadgets. Follow him at Facebook I Twitter I Google+. DONATE US. Contact him at [email protected]

51 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Raku July 27, 2013 at 1:56 pm - Reply

    fortunately worked on my galaxy s2 😛

  2. Mamta July 27, 2013 at 1:57 pm - Reply

    anyone tested it for xperia p ?

  3. manu July 27, 2013 at 1:57 pm - Reply

    worked on jb .211 stock XS 🙂 thanks…xloud we have it already…

    • Nithin July 27, 2013 at 7:56 pm - Reply

      Hey Manu, r u getting two Bravia engine or single ,,, on display

      • manu July 28, 2013 at 1:28 pm - Reply

        no i didn’t get it…bcoz i removed first my old BE 1 files before flashing the new BE 2 files….that was a smart move from my side 🙂

  4. Mallika July 27, 2013 at 1:59 pm - Reply

    anyone tried on acro s ?

  5. Rashmi July 27, 2013 at 2:00 pm - Reply

    for ion, anyone tried ?

    • Hitesh August 14, 2013 at 2:49 am - Reply

      working on Xperia ION jb .211

  6. Nithin July 27, 2013 at 7:47 pm - Reply

    Hi Ashish, i did as instructed but getting 2 Bravia in Display —-1 and 2
    ,wat 2 do.

  7. Nithin July 27, 2013 at 7:49 pm - Reply

    iam using XS

  8. Nithin July 27, 2013 at 11:29 pm - Reply

    Anurag, this error is resolved i rebooted my XS 2-3 times then found Bravia Engine 1
    ro.service.swiqi.supported=true
    persist.service.swiqi.enable=1 ,,, deleted n rebooted now geting one BE2. & under brightness not getting White balane option on XS….

    • Anurag Kumar July 27, 2013 at 11:47 pm - Reply

      Ok, its’ great that now it is working, but didn’t you remove that line of BE 1 in starting when i asked you to do ???
      White Balance option was there before ?

  9. Suman July 28, 2013 at 10:18 am - Reply

    Is it possible to port in xperia l ??

    • Anurag Kumar July 28, 2013 at 1:25 pm - Reply

      it’s worth a try…it can be installed on any ( Xperia as well as non Xperia Phone ) didn’t we mention it in post above…!!!

      Please make a full back up of your system + data via recovery before trying the above mod.

  10. Aditya Joshi July 28, 2013 at 11:28 am - Reply

    I have installed the bravia engine 2 and now I have both the engines 1 and 2…
    I dont see how thats an error
    But one thing i am facing is that whenever I reboot my phone
    it says android upgrading 0/88 and takes few minutes to start up…pls tell me how to solve this

    • Anurag Kumar July 28, 2013 at 1:24 pm - Reply

      Users are getting 2 BE at the same time because, the uploaded file of BE2 is a global file means you can install it on any phone ( non – xperia also ) so when an Xperia user is flashing the file ( he must remove first the old BE files ) if it is done then only 1 BE will be seenn.

      Android Upgrading issue is coming because files have been modified during flashing, but it shouldn’t come again and again…please try wiping cache and dalvik cache…see if it still happens or not…report back then.

      • Aditya Joshi July 28, 2013 at 2:01 pm - Reply

        wiped cache and dalvik cache yet the android upgrading is appearing everytime i reboot :/

        • Anurag Kumar July 28, 2013 at 3:05 pm - Reply

          It should not happen, can’t say why are you getting this..
          try removing the BE 1 AND then see if it still happening or not…

  11. Aditya Joshi July 28, 2013 at 5:38 pm - Reply

    I removed the BE 1 and now only BE 2 is visible
    yet when i reboot i am getting the android upgrading…
    how to remove the BE2 and add back the BE1?
    i think this may solve the problem

    • Anurag Kumar July 28, 2013 at 7:42 pm - Reply

      to do that we guess you need to restore the nandroid backup which you made before flashing BE 2.

      P.S. Don’t tell us you didn’t make a backup, because we asked you to make one and if you did it’s good otherwise we can’t help you much now.

  12. Hamiid July 28, 2013 at 9:54 pm - Reply

    If i let both versions of BE 1 and 2 ? will it cause conflicts ??

    • Anurag Kumar July 28, 2013 at 10:14 pm - Reply

      No it will not conflict…its better you remove BE 1.

      I saw one S3 has 3 BE 😛

  13. Sina July 28, 2013 at 11:13 pm - Reply

    i install BE2, but every times i restart my phone, it shows “Android is Upgrading 0 to 46”
    please help me too it don’t shows this item.

    • Anurag Kumar July 28, 2013 at 11:41 pm - Reply

      check above, someone reported the same issue ?
      Are you on stock rom ? deodex ?

  14. sina July 28, 2013 at 11:52 pm - Reply

    I test it now.when BE2 on or off,there is no difference,
    And in video player, contrast and sharpness is too low,
    BE1 was better than BE2
    SL-6.2.B.0.211

  15. sina July 28, 2013 at 11:54 pm - Reply

    I have stock rom, Odex
    6.2.B.0.211 rooted-unlock bootloader, CWM recovery

    • Anurag Kumar July 29, 2013 at 10:03 pm - Reply

      if BE 2 is giving you bad quality, please try getting back to old backup.

    • MarCos September 1, 2013 at 8:27 pm - Reply

      I think BE works only in locked bootloader. You must re-lock BL.

  16. Turxan August 2, 2013 at 2:06 pm - Reply

    I have installed BE2 but it persists together with BE1 . I found build.prop file but editing with ES note editor is not helping. At the end it says error saving file. How to act then?

    • Anurag Kumar August 2, 2013 at 2:24 pm - Reply

      just use any file explorer and open your build.prop with text editor and then edit it…Solid Explorer has this option.

  17. asdasd August 7, 2013 at 9:15 pm - Reply

    Hello Admin Can This Mod Instaled on Sony xperia tabet s with JB 4.1.1??

    since sony doesn’t support bootloader unlock i fear my device had brick

    thx b4

    • Anurag Kumar August 7, 2013 at 9:37 pm - Reply

      Well we can’t say specifically whether it can be installed or not…in any case if you want to try it, you better first back up whole system+data by recovery then try this mod, it may work…

  18. shash August 17, 2013 at 7:54 am - Reply

    i can’t edit the build.prop file using solid explorer..It says,
    operation failed.
    [574]:can’t create/system/build.
    prop:Read-only file system

    then i moved the file to my sd and edited it and again overwrite into system..
    after i rebooted it give me a bootloop.
    Please tell me how to edit the file..

    • Anurag Kumar August 17, 2013 at 10:25 am - Reply

      Tap on r/w and make it r/o and then make editing.

  19. shash August 17, 2013 at 4:08 pm - Reply

    thx.It worked.

  20. Suchay August 25, 2013 at 8:34 am - Reply

    hello friends,
    can anyone please explain regarding no.2 field in requirements.
    am new to this stuff…

    what is this stock sony rom..

    am using Xperia ion LT28h.

    • Anurag Kumar August 25, 2013 at 1:25 pm - Reply

      stock sony rom means the original Firmware which came with your phone.

      • Suchay August 30, 2013 at 10:45 am - Reply

        thank u anurag, but i have upgraded my mobile (LT28h) to 4.1.2 i.e 6.2.B.0.211, now can i install BE 2 on my mobile..???

  21. vinod November 28, 2013 at 3:47 pm - Reply

    Can I install BE 2 in Sony Xpria M. Pl reply.

  22. mahmoud December 1, 2013 at 12:18 am - Reply

    worked on my acro s .. custom rom ( honami style v3 ) .. thxXx man

  23. Benjamin December 14, 2013 at 8:59 pm - Reply

    is it can work with Xperia L ???

  24. sam December 25, 2013 at 11:24 pm - Reply

    I tested it with my Acro S (LT26W) JB, with build number 6.2.B.1.96 ,when BE2 on or off,there is no difference. so, I want to flash back BE.. how can I get zip file for BE?? I have no backup it before.. pls help me

  25. sam December 25, 2013 at 11:30 pm - Reply

    I just backup build.prop

  26. Jean December 27, 2013 at 9:54 am - Reply

    I did it I am getting both BE 1 and 2 but I am not able to see any code for the BE1 any more only BE2

  27. Nishant January 3, 2014 at 11:24 pm - Reply

    in my XPERIA ION it shows 2 BE now can u tell me how to remove one as i don’t know where is “build.prop” and what to do and how to do as i am a NOOB….and also every time i start my phone it optimising application 0/36 and take time to start…….
    Please Help

  28. xperia mini February 22, 2014 at 6:34 pm - Reply

    Can i install on xperia mini 4.0 rooted

  29. Akki March 14, 2014 at 7:56 pm - Reply

    Can I install it on my Xperia c?

  30. YonAn March 28, 2014 at 2:15 pm - Reply

    does not work on my xperia S. Stock jb 4.1.2 fw.96 deodex root + cwm.

    No effect BRAVIA Engine 2 on or off.
    Its there something worng?

  31. Niresh April 21, 2014 at 10:28 pm - Reply

    Hi guys,

    It works for me. I have Sony Xperia S LT26i, unlocked bootloader with Leopard Rom installed. It works 100%.

    Thanks

  32. virender ahuja April 30, 2014 at 1:20 pm - Reply

    Hey buddy,
    I recently installed kitkat 4.4.2 on my xperia u via cm-11. Can I try to install xLound & Bravia2 on my phone??

  33. Jay August 4, 2014 at 10:53 pm - Reply

    Working On My xperia m Dual C2004 as well

    Thank you

Leave A Response

*